Waak voor namaak

Het enige echte Koninklijke Zigeunerorkest van Tata Mirando.

Het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando is het enige authentieke zigeunerorkest dat nog actief is. Er zijn echter andere orkesten die zich ten onrechte “zigeunerorkest” noemen, maar geen echte zigeuners zijn.

Tata Mirando, geboren als Joseph Weiss, was een Sinto (een zigeunergroep) uit Zwitserland.Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte zijn familie voor het nazisme en sloot zich aan bij een circusorkest. Na de oorlog bleef Tata’s orkest optreden en werd het in 1968 door de Nederlandse koningin het predicaat “Koninklijk” verleend.

Tata had meerdere broers die ook muzikanten waren, zoals Moshi en Meisel. Zij leidden hun eigen “Mirando-orkesten”, maar alleen het orkest van Tata zelf was het originele zigeunerorkest. De andere orkesten bestonden weliswaar uit familieleden, maar waren geen authentieke zigeuners.

Tegenwoordig is er nog maar één echt zigeunerorkest over: Het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando, onder leiding van Djangela Weis, de kleinzoon van Tata. Andere orkesten die zich “zigeunerorkest” noemen, zijn namaak en hebben geen directe band met de zigeuner-cultuur.

 

Scroll naar boven